DÜNYA GÜNCEL TÜRKİYE

OPET Tarihe Sahip Çıkmaya Devam Ediyor

Uluslararası kültür hazinesi‘Truva’ OPET’le canlanıyor 2006 yılından bu yana sürdürdüğü “Tarihe Saygı Projesi’yle Gelibolu Yarımadası’nı bölge tarihine yakışır bir çehreye kavuşturan OPET, şimdi de dünya tarihinin en kıymetli miraslarından biri olan Troia’nın (Truva), Kültür ve Turizm Bakanlığı liderliğinde yapılacak 2018 Troia Yılı çalışmalarına destek veriyor. Troia bölgesinin kalkınması ve yenilenmesinde katkı sağlayacak olan OPET, ilk olarak açılışı gerçekleştirilecek Troia müzesi ve Troia Ören Yeri’nin bitişiğindeki Tevfikiye Köyü’nde yenileme ve rehabilitasyon çalışmalarına başlıyor.

Kurulduğu günden bu yana eğitime, sağlığa, çevreye ve tarihi değerlere sahip çıkarak daha bilinçli bir toplum oluşmasına katkıda bulunma vizyonuyla çalışan OPET, insanlık tarihi ve dünya kültürü için olduğu kadar, Anadolu ve Türkiye için de en kıymetli değerlerden biri olan Troia’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı liderliğinde yapılacak yenileme çalışmalarına destek veriyor. Troia’nın Unesco Kültür Mirası listesine girişinin 20’nci yıldönümü nedeniyle ilan edilen “2018 Uluslararası Troia Yılı”nda; bölgede birçok çalışmaya imza atılacak. Tarihi Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması için 2006 yılında başlayan ve hala devam eden “Tarihe Saygı Projesi” kapsamında şimdi de Troia bölgesinin kalkınması ve yenilenmesinde katkı sağlayacak olan OPET, ilk olarak açılışı gerçekleştirilecek Troia müzesi ve Troia Ören Yeri’nin bitişiğindeki Tevfikiye Köyü’nde bir dizi yenileme ve rehabilitasyon çalışmalarına başlıyor.

21 Kasım Salı günü Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ile OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, 2018 Troia Yılı İcra Kurulu üyeleri ve köy halkının katılımıyla Tevfikiye Köyü’nde düzenlenen törende, yapılacak çalışmalarla ilgili protokol imzaladı. Vali Tavlı, “Anadolu’nun kültürel ve insani değerlerini barındıran, dünyanın ilgi duyduğu Troia antik kentinin Unesco tarafından dünya kültür mirası listesine alınışının 20. yılı olan 2018 yılı kültür ve turizm bakanlığımızca “Troia Yılı” ilan edilmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 3. Turizm Şurası’nda da ifade ettikleri gibi: “Çanakkale’deki Troia antik kenti mitolojideki pek çok hikâyeye ev sahipliği yapıyor oluşuyla dahi çok büyük bir turistik değerdir. Troia’yı sadece kalıntılarıyla değil, bölgede kurulacak turizmin tüm unsurlarına hitap edecek altyapısıyla dünya çapında bir cazibe merkezi” haline getirmeye hep birlikte gayret edeceğiz.” dedi. “Çanakkale’nin ve yöre halkının; tarih, kültür, turizm, kalkınma ve ekonomik olarak gelişiminin her öğesini içerisinde barındıran Troia antik kentinin değerlendirilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarıyla çalışmakta olduklarını belirterek sözlerine devam eden Vali Tavlı, “Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda Opet tarafından 2006 yılında başlayan “Tarihe Saygı Projesi” kapsamında yarımada ve köylerinde düzenleme, kalkınma ve rehabilitasyon çalışmalarında olduğu gibi Troia ve çevre köylerinde uygulanacak rehabilitasyon çalışmalarıyla ilgili de desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Opet Petrolcülük A.Ş. Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk Hanımefendiye teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

“TEVFİKİYE KÖYÜ’NÜ TURİZME KAZANDIRMAK İÇİN YEREL HALK VE YEREL YÖNETİMLE ELBİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞACAĞIZ”
Törende konuşan OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk; “Biz OPET olarak bölgeye bugüne kadar kattığımız değerlere ek olarak, bu projenin içinde yer almaktan da büyük mutluluk duyuyoruz” dedi. Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri açısından önemli bir kültür hazinesi olan Troia ve Tevfikiye Köyü’nü gelecek nesillere taşımak için çalışacaklarını söyleyen Öztürk, şu bilgileri verdi: “2006 yılından bu yana sürdürdüğümüz “Tarihe Saygı Projesi nedeniyle bölgeyi çok iyi tanıyoruz. Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması için, Çanakkale Savaşları’nın geçtiği bölgede düzenleme çalışmaları yaptık, yerleşim yerlerini yeni bir çehreye kavuşturduk. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yaptığı bir araştırmayla, projemizin bölgede sosyal yaşam kalitesini yükselttiğini, tarih bilinci kazandırdığını, kültürel yaşamı zenginleştirdiğini, işletmecilik kültürünü geliştirerek ekonomik seviyeyi yükselttiğini tespit etti. Tevfikiye Köyü restorasyonuyla da aynı sonuçları almayı arzu ediyoruz. Dünya kültür hazinemiz Troia Ören Yeri ve Müzesi’ne gidecek olan ziyaretçiler, bu köyün giriş yolunun önünden geçiyor. Biz de köyümüzü turizme kazandırmak için yerel halk ve yerel yönetimle elbirliği içinde güzelleştirme çalışmaları yapacağız. Bu ziyaretler sırasında mola verilen, gezilen, organik sebze-meyve, hediyelik eşya alışverişinin yapıldığı ve Troia tarihinden motiflerin görülebileceği bir köy haline getirmek istiyoruz. Tevfikiye Köyü’nü, 3 yıl içerisinde, bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere en iyi hizmeti verebilecek duruma getirmeyi hedefliyoruz. Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde imza attığımız “Örnek Köy”lerimize çok değerli bir köyümüzü daha eklemekten büyük memnuniyet duyuyoruz.”

OPET, Tevfikiye Köyü’nde neler yapacak?
· Köydeki binalara boya desteği verilerek mülk sahiplerinin, ‘Truva’ ruhuyla örtüşen belirlenen desen, renk ve motife göre evlerini boyaması ve bakımını yapması sağlanacak.
· Estetiği bozan görüntüler düzenlenecek, evlerin etrafına çiçeklendirme ve ağaçlandırma yapılacak.
· Köy kahvesine bakım ve yenileme yapılacak. Masa ve sandalyeler değiştirilecek, bahçe düzenlemesi yapılacak.
· Köy kahvesi ve düğün salonundaki tuvaletler, OPET standartlarına göre yenilenecek/ bakım yapılacak ve düzenli denetlenecek.
· Köy girişindeki satış stantları yenilenerek ihtiyaca uygun bölgelere yerleştirilecek.
· Projeye katkı verebilecek, bilgi ve beceri sahibi; 5 kadın, 5 erkek, köy muhtarı, köy imamı ve köy öğretmeni ile köy komitesi kurulacak.
· Köy meydanında peyzaj çalışması yapılacak.
· Banklar ve çöp tenekeleri gibi şehir mobilyaları köyün çeşitli bölgelerine yerleştirilecek.
· Köyün giriş yolu ve çevresi düzenlenecek.
· Köyü tanıtıcı ve yönlendirici tabelalar yol kenarlarında uygun noktalara konulacak.
· Köy müzesi kurulacak.
· Halk Eğitim tarafından verilecek kurslara yer temin etmek için eski okul binasının tadilatı yapılacak.
· Muhtarlık binasının ve sağlık ocağına gerekli tadilatlar yapılarak badanaları yenilenecek.
· Projesi yapılıp, kurul onayı alındıktan sonra tarihi caminin restorasyonu yapılacak.

TARİHE SAYGI PROJESİ HAKKINDA
Tarihi Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması için 2006 yılında başlayan “Tarihe Saygı Projesi” Çanakkale Savaşları’nın geçtiği yarımada ve köylerinde düzenleme, kalkınma ve rehabilitasyon çalışmalarını içeriyor. Alçıtepe, Seddülbahir, Bigalı, Kilitbahir, Kocadere, Behramlı, Küçük ve Büyük Anafarta köyleri ile Eceaabat ilçesi proje kapsamında yeni bir çehreye kavuşturuldu. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parklar Müdürlüğü işbirliğinde uygulamaya konulan 57. Alay Şehitliği Yenileme Projesi ile şehitlik, Çanakkale Savaşı’nda kahramanca canlarını veren şehitlerimize yakışır bir düzenlemeyle bölgeye tekrar kazandırıldı. Madam Erica, Yalova Şehitlikleri’nin yanı sıra Çanakkale Savaşı tarihinde önemli bir yeri olan ve Gelibolu Yarımadası’nın en büyük iki hastane şehitliğinden biri olan Akbaş Şehitliği inşa edildi.
Köy meydanları ve evlerin yüzlerinin yenilendiği projede modern satış reyonları oluşturuldu köyler yeşillendirildi, mevcut müzeler yenilendi, müze olmayan köylere yeni müze ve kültür merkezleri yapıldı. Halk Eğitim Merkezleri işbirliği ile İngilizce, bilgisayar, pansiyonculuk, el sanatları, fotoğrafçılık ve kişisel gelişime yönelik eğitimlerin verildiği proje kapsamında Eceabat’a açık hava müzesi niteliğinde bir park yapıldı. “Tarihe Saygı Parkı” adı verilen park, Çanakkale Savaşı’nın tüm detaylarını gösterecek şekilde donatıldı ve bu yıl bölge ikliminden kaynaklanan eskime ve yıpranma nedeniyle her yıl yenilendi. Son olarak drone çekimiyle köylerin kuşbakışı görüntüleri alınarak yarımada maketi 3D printerla aslına uygun olarak revize edildi. Zemin kaplaması ise deniz suyu efekti verilerek hazırlandı, batık gemiler de aslına uygun olarak 3D printerla maketin deniz bölümüne eklendi. ‘BoredPanda’ isimli sanat-tasarım odaklı web sitesi tarafından derlenen, dünyanın her yerinden ilginç ve tasarımsal açıdan farklılık taşıyan heykellerin sıralandığı ‘Dünyanın En İlginç 25 Heykeli’ listesinde OPET Tarihe Saygı Parkı’ndaki heykeller de yer alıyor. Bölgedeki yenileme çalışmaları kapsamında çağdaş bir görünüme kavuşan köy meydanları, müzeler, modern tuvaletler, yenilenen satış reyonları, bölge turizmini canlandırarak, köy muhtarlıklarının gelirlerini de artırdı. Proje dahilinde 2012 yılında Eceabat’ta işlevselliğini yitiren ilköğretim okulunun yerine, yeni ve modern bir ortaokul inşa edilerek, eğitim ve öğretim hayatına kazandırıldı. 16 derslikten oluşan “OPET Tarihe Saygı Ortaokulu” depreme dayanıklı bir biçimde inşa edildi.

Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmayla, projenin farkındalığı ve yapılan çalışmaların sonuçlarını içeren bir çalışma yapıldı. Araştırmada bölge halkı ve ziyaretçiler nezdinde oluşan değişime dikkat çekildi. Bölgenin fiziki görünümünü yenileyerek, görsel kirliliği ortadan kaldırmak, köyleri bakımlı hale getirerek bölgenin manevi değerlerine layık görüntüler oluşturmak, bölgede yaşayan insanların yaşam standartlarını yükseltmek ve bölgeye gelen ziyaretçilerin yöre insanı ve değerleri hakkında olumlu düşüncelerle ayrılmasını sağlamak gibi ana hedeflerin hem ziyaretçiler hem de yöre halkı nezdinde algısına yönelik yapılan anket, 674 kişi üzerinde uygulandı. Projenin bütünsel olarak başarıya ulaştığını belgeleyen araştırma sonuçlarına göre Tarihe Saygı Projesi, bölgede sosyal yaşam kalitesini yükseltmiş, tarih bilinci kazandırmış, kültürel yaşamı zenginleştirmiştir, sosyal mekanlara estetik ve hijyenik özellikler kazandırmıştır. Ayrıca işletmecilik kültürünü geliştirmiş, ekonomik seviyeyi yükseltmiş, eğitim kurumlarının çok yönlü gelişimine katkı sağlamış ve estetik-mimari kültürü geliştirmiştir. Bölgede yapılan çalışmaların yarattığı değişim ve etki her geçen gün artmakta ve Gelibolu yarımadası bu projeyle hak ettiği görüntüye kavuşmaktadır.

2018 TROIA YILI HAKKINDA
Troia’nın Unesco Dünya Miras Listesi’ne girişinin 20’nci yılı olan 2018 yılının ‘Troia Yılı’ olarak kutlanması planlanıyor. Kent genelindeki kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları birlik olarak 5 bin yıllık geçmişe sahip Troia Antik Kenti’nin Unesco Dünya Miras Listesi’ne girişinin 20’nci yılı olan 2018 yılının Troia Yılı olarak anılması için büyük gayret gösterdi. Bu gayretler uluslararası kültür ve turizm vizyonuna dönüştü. Bu kapsamda Çanakkale’de 2018 yılına yönelik farklı etkinlikler düzenlenerek şehrin sesinin daha geniş kitlelere duyurulması planlanıyor. Bu etkinliklerin ülkemiz için uluslararası arenada stratejik bir kültür ve turizm hamlesi olması hedefleniyor. Yaklaşık 5000 yıllık bir tarihe ışık tutan Troia, Anadolu uygarlığının başı ve Akdeniz dünyasının ilk filizlerinin yeşerdiği alan olarak biliniyor. Troia, Batı ile Doğu’yu buluşturan bir destan kimliğiyle tarihin her döneminde Anadolu halklarının direniş ve mücadele azimlerinin bir göstergesi olarak anılıyor. Aynı zamanda Büyük İskender’den Pers Kralı Serhas’a, Fatih Sultan Mehmet’ten Atatürk’e, büyük önderlerin saygı duydukları bir ilham kaynağı… Troi, Batı kültütü için de bir referans noktası. Homeros’un Troia Savaşı’nı anlattığı İlyada Destanı batı edebiyatının kökeni. Yüzyıllardır üzerine yazılan kitaplar, cekilen filmler, Troia’dan ilham alan sanat eserleri, Troia’yı dünya halklarının hafızasına kazımıştır.

TAKVİM

Aralık 2017
P S Ç P C C P
« Kas   Oca »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

REKLAM

REKLAM

seers cmp badge