Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstihdam Şûrası’nda yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin büyümekten, güçlenmekten, her alanda muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmaktan başka çaresi yoktur. Dünyadaki adaletsizliklerle, haksızlıklarla, zulümle baş etmenin, kendimizi bu cenderenin kurbanı olmaktan kurtarmanın tek yolu budur” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstihdam Şûrası ve İstihdam Seferberliği Ödül Töreni’ne katıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ortaklaşa düzenlediği şûra ve ödül töreni, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.
Törene; Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı. İstihdam seferberliğine, en fazla istihdam sağlayarak destek veren işverenlerin ödüllerini aldığı etkinlikte, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.
“İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNE KATILAN İŞ DÜNYAMIZA ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM”
Şubat ayında başlattığı istihdam seferberliğine katılan iş dünyasına teşekkür ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılında şu ana kadar 1,5 milyon kişiye sağlanan ilave istihdamın Türkiye için bir rekor olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin geleceğiyle ilgili kriz tellallığı yapanlara verilecek en güzel cevabın bu tür gelişmeler olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 oranında büyümesine dudak bükenlerin, elde edilen 1,5 milyon kişilik ilave istihdamı takdir etmelerini beklemediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sadece gölge etmesinler, ayağımıza bağ olmasınlar, vaktimizi boşa harcamasınlar yeter; başka ihsan istemeyiz. Biz milletimizle, iş dünyamızla, esnafımızla, sanatkârımızla, çalışanlarımızla el ele verir, Allah’ın izniyle, önümüzdeki tüm engelleri aşarak hedeflerimize ulaşırız” diye konuştu.
İstihdam seferberliğinde elde edilen sonuçta, devletin sağladığı teşviklerin önemli olduğunu ifade eden ve “Ama bu gayretin, sizlerin gönül dünyasında karşılığı olmadan yürümeyeceğini de gayet iyi biliyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihdam seferberliğine katkı sağlayan herkese teşekkür etti.
“BÜYÜMENİN EN ÖNEMLİ GÖSTERGELERİNDEN BİRİ DE İSTİHDAMDIR”
Türkiye’nin 2023 hedefleri olduğuna işaret ederek bu hedeflere ulaşmanın yolunun üretmekten, yenilenmekten geçtiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017’nin ilk 3 çeyreğinde elde edilen 7,4’lük büyüme oranının, ülkenin hedefleri doğrultusunda ilerlediğini gösterdiğini söyledi. Kendileri için büyümenin en önemli göstergelerinden birinin istihdam olduğunu, istihdama katkı sağlamayan bir büyümenin tabana yayılmadığını gösterdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yıl elde ettiğimiz 1,5 milyonluk ilave istihdam, eğer istersek ve gereken çabayı ortaya koyarsak neticeye ulaşacağımız anlamına geliyor. Teşviklerin istihdamın artmasında ve sürekli hâle gelmesindeki öneminin farkındayız, bunun için mevcut 11 istihdam teşvikini önümüzdeki dönemde de sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
2017 başında TOBB’a üye 1,5 milyon işverenden +1 istihdam sağlamasını istediğini ve bunun gerçekleştiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, girişimcilerden ve iş adamlarından +2 daha istihdam sağlamalarını istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu, ülkemizin büyüme oranını Allah’ın izniyle daha da genişletecek, daha da yayacak ve bu ülkeyi kıskananları da çıldırtacaktır” dedi. Bunun, halkın işverenlere olan muhabbetini ve devlet-millet kaynaşmasını daha da artıracağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, taşeron konusunun ortadan kalktığı bir dönemde böyle bir adımın atılıyor olmasının bambaşka bir heyecan ve coşku getireceğini ifade etti.
“TEŞVİKLER BELİRLENİRKEN ÖNCELİKLE İŞVERENLERİN TALEBİNE BAKILIYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, devlet tarafından sağlanan teşviklerin, iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap verdiği oranda verimliliğin güçlü olacağını kaydetti ve “Tabii ana muhalefetin başındaki zat, kendine göre asgari ücret belirliyor, diyor ki, ‘2 bin lira.’ Bak şu anda artık senin söylediğin rakam gibi bir rakam da ortada kalmayacak. Şu anda ben inanıyorum ki artık bu yeni süreç çok daha farklı bir süreç olacak. Çünkü taşerona giden şimdi direkt işçi kardeşime gidecek” değerlendirmesinde bulundu.
İşverenlerden de, çalışanlarının ücretini belirlemede insaflı ve işçilerinin yanında olmalarını isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Veren el alan elden hayırlıdır” hadisine atıfta bulunarak, “Çok verdim, böyle nasıl çalışayım, nasıl çalıştırayım demeyin. İnanın, verdiğiniz kazandığınızdır, hiç endişeniz olmasın, bu konuda rahat olun” ifadelerini kullandı.
Devletin verdiği teşviklerin belirlenirken öncelikle işverenlerin taleplerine bakıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun yanı sıra ülkenin stratejik önceliklerinin, gençler, kadınlar ve engellilerle ilgili hassasiyetlerin de teşviklerin şekillenmesinde rol oynadığını aktardı.
“İMALAT VE BİLİŞİM SEKTÖRLERİNİ STRATEJİK ÖNCELİK OLARAK BELİRLEDİK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede imalat ve bilişim sektörlerini stratejik öncelik olarak belirlediklerini dile getirdi. İmalat ve bilişim sektörlerindeki işverenlerin bugüne kadar yalnızca asgari ücretli çalışanları için prim desteği aldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni sistemle ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretlerin de sigorta primi teşvikine dâhil edildiğini açıkladı.
Çalışan başına 773 liradan bin 884 liraya kadar olan prim ve vergi desteğinin her sigortalı için 12 ay olacak şekilde önümüzdeki yıl da devam edeceğini; kadınların, 18-25 yaş arası gençlerin ve engellilerin bu sistemden 1,5 yıl süreyle yararlanabileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş dünyasına ciddi katkı sağlayan bu teşvikin 2020 yılına kadar süreceğini de sözlerine ekledi.
ESNAFA YÖNELİK TEŞVİKLER
Bir başka yeni teşvik uygulamasının esnaflarla ilgili olduğunu söyleyerek esnafların, ülkenin maruz kaldığı ekonomik saldırıları en ön safta göğüslediğini ve vatanlarına canları pahasına sahip çıktığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnafa yönelik teşvikleri şu cümlelerle müjdeledi: “Önümüzdeki yıl 3 ve daha az çalışanı olan işletmelerimizin sağladıkları her ek istihdam için ödedikleri maaş, prim ve verginin, bir ayını kendileri, bir ayını da devlet ödeyecek. Yani esnaflarımıza, imalatçılarımıza, küçük işletmelerimize ‘bir ay senden, bir ay bizden’ diyoruz. Bu teşvik de 12 ay süreyle geçerli olacak.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamalarında; “İşçinizi kendiniz yetiştirin” sloganıyla uygulanan programın süresinin 2018’de bilişim ve imalat sektörleri için 3 aydan 6 aya çıkartıldığını; programa katılanlara sağlanan imkânların devam edeceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geleceğin meslekleri olarak görülen siber güvenlik, bulut bilişim, kodlama alanlarındaki işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençlerin 9 aya kadar olan eğitim ve günlük 75 lira cep harçlığı almalarının sağlanacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına ve mesleki eğitim kurslarına katılan kadınlara 2 ila 5 yaş arasındaki çocukları için, aylık 400 lira bakım desteği verileceğini de belirtti.
“MİLLETİMİZİN HER KESİMİNİ KAPSAYAN BİR İSTİHDAM VE TEŞVİK POLİTİKASI İZLİYORUZ”
Mesleki eğitim programlarında da revizyona gidildiğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili olarak şunları kaydetti: “Mesleki eğitim ve beceri geliştirme projesi adıyla bir çalışma başlattık, Bu projeyle işveren örgütleriyle iş birliği hâlinde mesleki eğitim ve işbaşı eğitim programlarını birlikte düzenleyen bir sistemi hayata geçiriyoruz. Yeni sistemde mesleki eğitimin içeriği işverenlerin talebine göre oluşturulacak. İş gücü piyasasının nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için teoriği ve pratiği birleştiren yeni bir modele geçiyoruz. Bu projenin uygulama süresi 2 yıl olacak. Proje kapsamındaki programlarda eğitimi, teoriyle pratiği birlikte içerecek şekilde 8 aya kadar sürelerle düzenleyecek, katılımcılara günlük 54 lira da cep harçlığı ödeyeceğiz.”
Yetimlerin İslam inancında ve Türk kültüründe ayrı bir yeri olduğuna işaret ederek, mevut sistemde 18-25 arası yaşlarda öğrenci olup da çalışmaya başlayanların yetim aylıklarının kesildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları düzenlemeyle bu durumdaki öğrencilerin aylıklarının devam edeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18-25 yaş aralığındaki gençlerin kayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında yeşil pasaportlarını kullanmayı sürdürebileceğini de açıkladı.
En az yüzde 40 engelli raporuna sahip iş kuracak engellilere İŞKUR tarafından verilen 36 bin liralık hibe desteğinin 50 bin liraya yükseltildiğini de sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görüldüğü gibi en büyüğünden en küçüğüne, iş dünyamızın tamamına hitap eden, milletimizin her kesimini kapsayan bir istihdam, teşvik politikası izliyoruz. İş dünyamız da sağ olsun bizim bu gayretlerimizi karşılıksız bırakmıyor, devletinin bir adım attığı yerde üç adımla, beş adımla onlar da karşılık veriyor” şeklinde konuştu.
“DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ EN KISA ZAMANDA HAYATA GEÇİRMELİYİZ”
Uzun vadeli büyümenin temel şartının, bilimsel ve teknolojik ilerlemeyi derinleştirmenin ve sürdürülebilir kılmanın yolunun dijital dönüşümden geçtiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, günün şartlarına ve ihtiyaçlarına göre donatılmamış bir iş gücünün, düşük katma değerli işlere, hamallığa mahkûm olacağını dile getirdi. Bugün dünya ekonomisinde ilk sıraları dijital alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin aldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Öyleyse bizim de en kısa zamanda ve kararlı bir şekilde dijital dönüşümü hayata geçirmemiz şarttır. İngiltere, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde başarıyla uygulanan bu yaklaşımı ülkemizde işler hâle getirecek bir yapı üzerinde bir an önce çalışmaya başlamalıyız” sözlerine yer verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin büyümekten, güçlenmekten, her alanda muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmaktan başka çaresi yoktur. Dünyadaki adaletsizliklerle, haksızlıklarla, zulümle baş etmenin, kendimizi bu cenderenin kurbanı olmaktan kurtarmanın tek yolu budur. Ülkemizin önünü terörle, darbeyle, kaosla kesemeyeceklerini anlayanlar, şimdi ekonomi silahını çekmiş durumdalar” dedi.
“TÜRKİYE’NİN ANA MUHALEFETİ BİLE YÜZDE 11,1’DEN RAHATSIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 büyümüşken bile hâlâ kredi notlarımızla ilgili olumsuz değerlendirmeler yapılabiliyor olmasının başka bir izahı olabilir mi? Düşünün, Türkiye’nin ana muhalefeti bile yüzde 11,1’den rahatsız. Nerede geziyor, ne yapıyor, uzayda mıdır, ayakları yere değmiyor. Ne yapılıyor, ne bitiyor bundan haberi yok. Yap-işlet-devret anlayışının, BOT anlayışının ne olduğunu bilmeyecek kadar zavallı, cahil insanlarla bu ülkede siyaset yapılmaz. BOT, yap-işlet devret, devletin cebinden 1 kuruş çıkmadan, sadece zamana ayarlı bir yatırım anlayışıdır; öğren bunu öğren Bay Kemal.”
Bugüne kadar önlerine çıkartılan tüm engelleri milletle birlikte aştıklarının ve bundan sonra da aynı şekilde yollarına devam edeceklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rabbim ülkemizi, milletimizi, iş dünyamızı, çalışanlarımızı muhannete muhtaç eylemesin. Rabbim iş adamlarımıza, esnaflarımıza, çalışanlarımıza bol ve bereketli kazançlar nasip etsin” temennisiyle konuşmasını tamamladı.
Yorum ekle