Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Krallık’a hareketi öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Birleşik Krallık ile iş birliğimizin gelişmesine özel önem veriyoruz. Tabii Tatlıdil Forumu’nun da buna çok ciddi katkıları oluyor. Bölgesel ve küresel sınamalar karşısında görüşlerimizi ve tutumlarımızı büyük ölçüde karşılıklı değerlendirme fırsatı bulduğumuz oturumları burada gerçekleştiriyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaretini gerçekleştirmek ve Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu’na katılmak üzere Birleşik Krallık’a gitti. Atatürk Havalimanından hareketi öncesi düzenlediği basın toplantısında, ziyareti ile ilgili açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarının sorularını da cevaplayarak değerlendirmelerde bulundu.
Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu’nun kapanış oturumuna katılarak bir konuşma yapacağını ve forum kapsamında düzenlenen yemekte ülkenin kültür, sanat, siyaset ve iş dünyasından seçkin bir toplulukla bir araya geleceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu toplantıyla forumun 2018 yılı çalışmalarının tamamlanmış olacağını belirtti.
“TATLIDİL FORUMU’NUN İŞ BİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİNE KATKILARI OLUYOR”
Tatlıdil Forumu’nun kuruluşunu 2011’de başbakanlığı döneminde Birleşik Krallık’a yaptığı bir ziyarette ilan ettiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, aradan geçen 7 yıllık sürede gelişen forumun, önümüzdeki süreçte fonksiyon ve kapsamını daha da güçlendireceklerini söyledi. Türkiye’nin Birleşik Krallık ile iş birliğinin gelişmesine özel önem verdiklerini ve bu konuda Tatlıdil Forumu’nun ciddi katkılarının olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgesel ve küresel sınamalar karşısında görüşlerimizin ve tutumlarımızın büyük ölçüde karşılıklı değerlendirme fırsatını bulduğumuz oturumları burada gerçekleştiriyoruz. Uluslararası alanda yaşanan gelişmeler, stratejik ortağımız ve müttefikimiz Birleşik Krallıkla üst düzeyde düzenli tabii bir tema oluşturuyor” diye konuştu.
“KIBRIS’LA İLGİLİ SON DURUMU GÖZDEN GEÇİRECEK, AVRUPA’DAKİ GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRECEĞİZ”
Ziyareti kapsamında 15 Mayıs Salı günü Kraliçe II. Elizabeth ile bir araya geleceklerini, Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May ile de görüşeceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan May ile ikili ilişkilerin yanı sıra ortak gündemlerinde yer alan bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele alacaklarını kaydetti.
Ekonomi, güvenlik, savunma ve terörle mücadele konularının iki ülke için de öncelik taşıyan konular olduğunu ve bu alanlarda iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesini konuşacaklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Tabii iki garantör ülke olarak Kıbrıs’la ilgili son durumu gözden geçirecek, Avrupa’daki gelişmeleri değerlendireceğiz. Başta Suriye, Irak, İran ve kapsamlı ortak eylem planı olmak üzere bölgemizdeki güncel gelişmeleri de ele alma fırsatını bulacağız.”
“İKİLİ TİCARET HACMİNDE HEDEFİMİZ 20 MİLYAR DOLAR”
Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ikili ticaret hacminin 2017 yılında 16,2 milyar dolara ulaştığını, 2018 Ocak-Mart döneminde ikili ticaretin yüzde 39 oranında artarak 5 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hedeflerinin 20 milyar dolara ulaşmak olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin potansiyelinin bu rakamın da üzerinde olduğuna inandığını kaydederek, “Bu hedefe ulaşmak için özellikle yatırımlar ve ortak projeler büyük önem arz ediyor. Birleşik Krallık son 15 yılda ülkemize 10 milyar dolara yakın doğrudan yatırım yaparak Türkiye’ye en çok yatırım yapan ülkeler arasında yer almıştır” dedi.
“SAVUNMA SANAYİ ALANINDA PEK ÇOK ORTAK PROJEYE İMZA ATACAĞIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Özellikle TAİ ve İngiliz savunma sanayiine yönelik sistemler konusunda bu firmalar beşinci nesil savaş uçağı olarak tasarladığımız millî muharip uçak projesinde iş birliği içerisindeler. İnşallah savunma sanayi alanında stratejik önemi haiz daha pek çok ortak projeye imza atacağız. Türkiye ve Birleşik Krallık hükûmetleri olarak ekonomik iş birliğimizin Brexit sonrasında kesintisiz sürmesini istiyoruz. Bu dönemi zaten çok olumlu seyreden ekonomik iş birliğimizin daha da ilerletilmesi bakımından böyle bir fırsata dönüştürelim istiyoruz ve bu yönde de gerekli adımları kararlı bir şekilde atıyoruz.”
Ziyareti kapsamında, Türkiye’de yatırımı olan ve yatırım arzusu içinde olan firmaların yöneticileri ile de görüşeceğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası saygın düşünce kuruluşlarından Chatham House’da bir hitabının olacağını, buradaki katılımcılarla görüşerek mesajlarını uluslararası camiaya verme fırsatını bulacağını açıkladı. Ziyareti çerçevesinde bazı düşünce ve sivil toplum kuruluşlarıyla da görüşeceğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.
AF TEKLİFİ: “ŞU ANDA BÖYLE BİR DÜŞÜNCEMİZ KESİNLİKLE YOK”
Toplantıda basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin af konusu ile ilgili açıklamalarının sorulması üzerine, “Sayın Bahçeli’nin bu talebi veya teklifi tabii kendisine ait bir taleptir, tekliftir. Ama bizim şu anda hükûmetimizle böyle bir düşüncemiz kesinlikle yok” cevabını verdi.
“KADROSUNU SÜREKLİ OLARAK YENİLEYEN VE GÜÇLENDİREN BİR PARTİYİZ”
Genel Başkanı olduğunu AK Parti’nin milletvekili adaylarının belirlenmesinde hangi kriterlerinin gözetileceği ve aday listelerinde yeni isimlerin ağırlıkta olup olmayacağı sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Biliyorsunuz hücre yenilemesini siyasette başaran bir partiyiz ve mevcutla yetinen, iktifa eden değil; kadrosunu, hücrelerini sürekli olarak yenileyen, güçlendiren, nerede eksiklerimiz var, aksamalarımız var, bunları gidermeye çalışan bir siyasi partiyiz. Dolayısıyla burada da nerede aksama varsa, nerede sıkıntılar varsa bunları gidermek suretiyle yeni bir kadro ortaya koymanın gayreti içerisinde olacağız. Bir defa biz siyasette kadroyu Ankara’ya milletvekili taşımak olarak görmüyoruz, böyle bir şey olmaz. Yani siyasette milletvekilliği sorumluluğunu üstlenmiş olan arkadaşlarımız bir defa kesinlikle bu işin hakkını dört dörtlük vermeli. Ankara’ya taşınıp Ankara’da da Parlamentoya bile doğru dürüst gelmeyen bir ekiple, bir kadroyla yürümek, böyle bir şeyi düşünmüyoruz. Bu konularda kimlerin zaafları olmuşsa, kimler bu konularda falso yapmışsa, tabii ki onlarla artık yürümek mümkün değil. Onun için kadroyu tazelemek, bu bizim için çok önemli.”
Çağrısı sonrasında 6 bankanın konut kredisi faizlerinde indirime gittiğini hatırlatan bir basın mensubunun, “Ama yalnızca konut faizlerinde sınırlı kaldı. Siz bunu yeterli buluyor musunuz? İş dünyası da diğer kalemlerde özellikle faiz indirimleri bekliyorlar, yeni bir çağrınız daha olacak mı bankalara?” şeklindeki sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Benim faiz konusundaki kanaatlerimi biliyorsunuz. Oluyor, olacak, hele hele 24 Haziran’dan sonra bunun şekli de, bunun oranı da çok daha farklı bir şekilde gelişecek” diye cevap verdi.
“FAİZİ EKONOMİK ALANDA HER TÜRLÜ KÖTÜLÜĞÜN ANASI BABASI OLARAK GÖRÜYORUM”
Faizi ekonomik alanda her türlü kötülüğün anası-babası olarak gördüğünü, faizlerin indirilmesini başarmaları gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yetkililerle yaptığı toplantının tesirini gösterdiğine ve konut kredisi faizlerinin düşerek, konut satışlarını etkilediğine dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim bu konulara artık kör olmak gibi, yani bir böyle garipliğimiz olamaz, bu bir vaka. Onun için de hem yastık altındaki parayı çekelim diyorsun, kayıt dışını kayıt altına alalım diyorsun, hem bunu söyleyeceksin, hem de bu noktada gerekli adımları atmayacaksın; olmaz. Biz şu anda iyi yoldayız, gerek son Sayın Başbakanın açıklamış olduğu tedbirler paketi, gerekse şu anda faizdeki son uygulamalar inanıyorum ki bizi çok daha iyi bir yola taşıyacaktır. Ama birileri gibi de öyle ‘bedava konut verelim, daire verelim’; böyle bir şey yok. Bir de onları duymaya başladık, bedava konut dağıtacaklarmış, nasıl oluyor bu iş? Artık bunlara da alıştık. Ama benim milletim herhâlde bunları yutmayacaktır.”
“İDLİB’TE 12 GÖZLEM NOKTASI OLUŞTURULACAK”
“Suriye’de devam eden çatışmalarda yeni bir boyut ortaya çıktı, İsrail ile İran güçleri karşı karşıya. Bizim de Suriye’de askerimiz var, pozisyonumuz nedir, bu olaya nasıl bakıyoruz?” şeklindeki soruya verdiği cevapta ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Biz kimseyi rahatsız etmiyoruz. Şu anda bize dokunana biz dokunuruz; ama bize dokunmayanla bizim herhangi bir işimiz olmaz. Biz terör örgütüyle mücadelemizi verdik-veriyoruz, bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Afrin bunun en güzel örneğiydi, Cerablus bunun en güzel örneğiydi. Ve bundan sonraki süreçte de o terör koridoru olarak oluşturulmaya çalışılan malum en doğudan en batıya bölgeyi zaten kontrolümüzün altına aldık, alıyoruz.”
İdlib bölgesinde Türkiye’nin 10 gözlem noktası oluşturduğuna ve 2 gözlem noktasının daha bir hafta içinde oluşturulacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 gözlem noktasıyla kontrol altına alınan İdlib bölgesindeki sıkıntıların büyük oranda hâlledilmiş olacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Malum bizim Tel Rıfat sorunumuz var, Münbiç sorunumuz var. Bu konuda Dışişleri Bakanımızın Amerika Dışişleri Bakanıyla görüşmeleri -bir ön görüşmeleri- oldu, devamı olacak. Bununla birlikte bize verdikleri sözü tutmalarını istiyoruz. Eğer verdikleri sözü de tutarlarsa, o zaman Münbiç’te de PYD-YPG, bunların orayı terk etmesini kendilerinden istiyoruz ve oraya da gerçek sahipleri gelip yerleşecek” şeklinde konuştu.
Açıklamalarının sonunda anneler gününü kutlayan ve tüm annelere saygı ve sevgilerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıdan sonra beraberindeki heyetle birlikte Londra’ya hareket etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ile bazı ilgililer uğurladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Birleşik Krallık resmî ziyaretinde; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Millî Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve bazı milletvekilleri eşlik ediyor.
Yorum ekle